639 283 081 dolors@dietistagranollers.com C. Esteve Gilabert Bruniquer, 3, baixos, Granollers

Preguntes freqüents

Preguntes freqüents

Aquestes són algunes de les preguntes que m’acostumen a fer i que considero que s’han d’aclarir, ja que, corren molts rumors que ens fan adoptar conductes alimentàries errònies.

Les verdures poden menjar-se en quantitat lliure si es té bona salut?

Si

Les verdures han de formar part de la nostra alimentació tant en el dinar com en el sopar, ja que aporten les vitamines i minerals necessaris per l’organisme, a més de la fibra.

Verdures com la ceba, espinacs, carbassó, bledes, endívies, xampinyons, carabassa.. poden consumir-se lliurement; hi ha altres verdures com el tomàquet, pebrot vermell, remolatxa, coliflor, cols de Brusseles, mongeta verda.. que hem de controlar més, en quant a quantitat degut a que contenen més hidrats de carboni, sobretot si tenim problemes de sobrepès.

Menjar verdura crua és perjudicial per a la salut?

No

Totes les verdures poden menjar-se crues. La verdura crua manté intacta la quantitat de vitamines i minerals; al bullir-la la verdura perd tota la vitamina C, per la qual cosa s’aconsella menjar cada dia almenys 1 ració de verdura crua, perquè així es mantingui intacta la quantitat d’aquesta vitamina.

Es pot menjar tomàquet si tenim àcid úric?

Si

El consum moderat de tomàquet no influeix en els nivells d’àcid úric en sang. Això si, si es té àcid úric, és millor menjar tomàquet ben madur, ja que conté menys quantitat d’oxalat, que és el responsable de la formació d’àcid úric.

La carabassa engreixa molt?

No

La carabassa és molt diurética i aporta molts minerals. Conté poques calories (aproximadament com el carbassó); té poc sodi, per la qual cosa és molt aconsellable en persones amb hipertensió.

Per aprimar-se és millor fer una dieta vegetariana?

No

No sempre un menú vegetarià és lleuger, ja que pot contenir diferents olis, fruits secs, formatge.. que el fan molt més calòric.

Menjar fruita de postres engreixa més?

No

Les calories de la fruita són les mateixes si es prenen a mig matí, a mitja tarda o com a postres.

Hi ha límit en la quantitat de fruita que es recomana consumir diàriament?

Si

La fruita en general aporta molta quantitat de sucre, i el sucre que l’organisme no utilitza el transforma en greix.

Quan la fruita és molt dolça significa que conté molt sucre?

No

El grau de dolçor d’una fruita no té relació amb la quantitat de sucre que conté. Per posar un exemple, té més sucre una poma àcida que la mateixa quantitat de meló.

La pinya ajuda a perdre pes?

No

El que si és cert és que hi ha fruites que contenen més aigua. Quan bevem més aigua de la que necessitem, l’excés de líquid s’elimina orinant més quantitat.

El pa engreixa molt?

No

100 gr de pa blanc aporta unes 250 calories. El que més engreixa és el que acompanya al pa: embotits, patés, formatges, salses…

El pa blanc engreixa més que el pa integral?

No

El pa integral és més saludable perquè conserva les vitamines, els minerals i la fibra, i sacia més degut a aquesta major quantitat de fibra.

Els llegums engreixen molt?

No

Com tots els aliments, s’han de consumir moderadament. Aproximadament, 200 gr de llegum cuita aporta 200 calories. El que fa que un aliment engreixi o no, és l’abús que se’n faci i com es cuini.

El ferro que aporten els llegums equival al ferro de la carn?

No

Els llegums aporten molta quantitat de minerals: calci, ferro… però contenen fitats que fan que el calci i el ferro no s’absorbeixin bé. En cas d’anèmia, és aconsellable menjar proteïna d’origen animal (carn vermella) ja que s’aprofita millor el ferro que conté.

Els llegums ens animen quan estem tristos?

SI

Tant els llegums com els cereals integrals contenen gran quantitat de vitamina B, que reforça el sistema nerviós. Són molt aconsellables en períodes d’estrès laboral, anímic…

En la menopausa s’ha d’augmentar el consum de llet?

No

En aquesta etapa s’ha de mantenir el consum de 3 làctics diaris. La quantitat de llet que s’ha pres fins els 25 anys, és la que defineix les reserva de calci dels ossos.

Es bo menjar iogurts quan es prenen antibiòtics?

Si

El iogurt és molt bo en aquests casos, ja que restaura la flora bacteriana.

La llet i el iogurt tenen els mateixos nutrients?

Tots dos aporten els mateixos nutrients, però la llet conté més sucre que el iogurt.

El iogurt, a més, conté bacteris làctics que contribueixen a repoblar la flora bacteriana, la qual cosa resulta beneficiosa pel nostre organisme.

El formatge de Burgos no té gens de greix?

No

Només els formatges descremats (mató) i alguns formatges tipus quark són realment molt baixos en greixos. El formatge de Burgos conté un 15-20% de greix, per tant hem de controlar més la ració, sobretot si es tenen problemes de sobrepès o hipercolesterolèmia.

El peix blau és beneficiós pel cor?

Si

El peix blau disminueix la incidència d’enfermetats cardiovasculars, ja que conté àcids grassos insaturats Omega3, els quals redueixen els triglicèrids en sang, tot i que no modifiquen el colesterol.

Quan es té colesterol elevat en sang, és millor menjar peix blanc?

Si

En general, el peix blanc té menys quantitat de colesterol i també menys quantitat de greix saturat que el peix blau i el marisc.

És el mateix menjar peix que marisc?

No

No és el mateix perquè la composició del peix i del marisc és diferent, sobretot en termes de colesterol. El marisc conté gran quantitat de colesterol, per tant és millor reduir el seu consum quan es té colesterol elevat en sang, així com moderar-ne el consum en casos d’hiperuricèmia (àcid úric elevat en sang).

La carn alimenta més si està més crua?

No

Amb la cocció es poden perdre algunes vitamines, però no el ferro i les proteïnes. En canvi, la carn crua té més possibilitats de contenir certs microorganismes perjudicials per a la salut, que desapareixen amb la calor.

Si es té colesterol, es pot menjar carn de porc?

Si

Si es pot menjar, sempre que l’animal hagi estat alimentat amb glans, ja que aleshores aquesta carn serà baixa en greixos saturats. És millor escollir les parts magres, com el llom.

Els embotits de pollastre són més saludables que els de porc?

No

L’elaboració dels embotits és la mateixa en ambdós casos, és a dir, es tritura la carn i se li afegeix sal, greix (perquè el producte sigui compacte) i colorants. Per tant, s’han de consumir moderadament, sobretot en casos d’hipertensió arterial i colesterol elevat en sang.

Podem seguir una dieta equilibrada sense menjar carn?

Si

La carn és una font de proteïnes d’elevat valor biològic i de ferro, imprescindibles per a la vida, però pot substituir-se perfectament pel consum, per exemple, de la combinació de cereals amb llegums.

Els ous augmenten el colesterol?

No

Els ous contenen més quantitat de greixos insaturats que saturats (que són els que augmenten el colesterol). Augmenta més el colesterol el beicon, embotits, mantega, cansalada..

En realitat, el consum d’ous aconsellat quan no es tenen problemes de salut, és de 3 o 4 per setmana. Si es tenen problemes de colesterol elevat en sang, és millor no sobrepassar els 2 o 3 ous setmanals.

Els ous fregits engreixen molt?

NO

Un ou fregit conté aproximadament unes 100-110 calories, és a dir, pot introduir-se perfectament en una dieta per perdre pes, si la resta de la dieta ho compensa prou.

Beure aigua durant els àpats engreixa?

No

L’aigua no aporta cap caloria, per tant mai engreixa.

Beure molta aigua aprima?

No

L’aigua ni engreixa ni aprima.

Beure aigua en dejú és saludable?

Si

Pot ser aigua sola, infusions, sucs…

És útil per hidratar l’organisme i netejar-lo de toxines. Ajuda a depurar l’intestí i els ronyons.

Si no tinc set és que el meu cos no necessita aigua?

No

El que s’aconsella és anar bebent aigua al llarg del dia, sense esperar a tenir set.

El consum excessiu de cafè augmenta l’osteoporosi?

SI

Això és així perquè el consum exagerat de cafè augmenta l’excreció de calci per la orina.

El cafè augmenta la tensió arterial?

No

Segons diferents estudis realitzats, el consum regular de cafè no augmenta la tensió arterial. Tampoc està demostrat que produeixi taquicàrdies o arítmies.

Aquí et donem les respostes

a les preguntes més freqüents

Tens algún altre dubte?

Si tens dubtes o consultes que vols aclarir anota-ho tot per la següent visita o escriu-me un correu electrònic.